11.10.10

Да готвиш или не?

 Понякога за някои това си е въпрос. И то въпрос на принципи.

В съвременния свят на успелите, мъжки жени, все по-рядко срещано явление е готвещата жена. Не казвам, че никой вече не готви или че пък всички трябва да готвят. В днешния модерен свят даже все по-често виждам следния семеен модел – успялата жена, която носи парите вкъщи, плаща сметките, кара голяма кола и се прибира вечер късно + мъж, който работи посредствена работа, изкарва по-малко пари от жена си, има повече свободно време, което запълва като прибира детето от училище, помага му с домашните и приготвя вечерята. [Това второто, ако не е някой нехранимайко, който кисне всяка вечер да пие бира в кварталното заведение.] Някои роли са се поразменили очевидно.

Какво лошо има в този модел? Ами нищо. Ни-щи-чко. Само че понякога Мария я хваща бяс, че Иван хем не изкарва достатъчно, хем прекарва многото си свободно време в нищоправене. И тя вдига бунт. Какво ми дава той, че да се мъча да му готвя, да го пера и да го дундуркам? Да си гледа работата!

И процъфтяват заведенията за бързо хранене и храна за вкъщи. Хладилникът вече служи да се съхранява на студено алкохол, готови сандвичи и други важни неща. Модерен живот.

Факт е, че повечето млади (и не толкова млади) жени, които познавам, не готвят. И дори не са си го помисляли. Още по-малко пък им е хрумвало да готвят на гаджето си/мъжа си. Както сподели една колежка около 50те – Започнах да готвя като се появи детето, ако иска готвачка, да не си е взел финансистка.

Някак обидно й е на съвременната жена хем да готви, хем да бъде наравно с мъжете в работата, че и деца да ражда. Според мен е адски несправедливо. Аз да стана дебела и да бърша дупета, аз да мириша на манджа, аз да простирам пране, докато гърбът ми стане като кука...Да си жена е цяло проклятие.

Последното, което ме довърши – приятелско семейство, които вече няколко години са женени, но не си правят бебе. На въпроса защо, очакваш да споменат, че са трудни времена, че е КРИЗА, а тя казва „Ами той още не е готов”. Да паднеш и да умреш. От смях. Или да помислиш, че са решили той да го износи това бебе и той още не се решава?!

Аз като средностатистическа българска жена съм израстнала в семейство, където мама готви за тате и децата. Съответно, аз знам да готвя от младежките си години. И много обичам да го правя. Дори ходя на кулинарен курс, където научих супер интересни неща. Никога никой от нас не си е давал сметка, че вместо да си почине след работа, мама се е прибирала с торбите и е яхвала фурната да ни приготви вечеря, докато баща ми гледа футбол.

Преди много обичах да готвя, правех го почти всеки ден. В последно време рядко имам желание, въпреки че знам много интересни рецепти и се справям доста успешно. Когато готвя, то е защото искам да запълня времето си с нещо, което ми доставя удоволствие. Мисълта да сготвя на мъж ме отблъсква. Особено, ако той го очаква или го приема като "нещо в реда на нещата". Може да са някакви комплекси, сигурна съм, че ще се намери психолог тук да ме анализира :). Може да е просто инатлив отказ да поема щафетата от нечия майка. Защото никой не е поел грижата за мен от баща ми и отдавна (и винаги ще) се грижа сама за себе си.

Няма нищо готино и нищо секси в това да се суетиш около печката и да бършеш фиде в престилката. На най-добрите домакини им се случва, докато пекат сладкиши в очакване на любимия, той да се появи и с железен тон да заяви, че я зарязва заради комшийката Елка, която баници не може да прави, ама какви с*ирки въртииии, мани-мани!

Писнало им е на жените да бъдат подценявани за щяло и нещяло. Защото жената е воин. Ако реши, няма да готви повече никога и никой няма право да я вини за нежеланието й. Ще носи на половинката си още топли кървави меса, връщайки се от лов. Но ако е против убежденията й, няма да запретва ръкави и да наклажда огън за манджата.

Това е. Свиквайте, мъже. Радвайте се на мамината гозба, докато още можете.  На моята - най-вероятно само на снимка ей тука  :D

Пиле в сметанов сос :) (да живее Maggi)

 Фасулена торта (само името звучи гадно)

Панакота.

33 comments:

Ondine said...

Каква тема само и аз да я започна с първи пост:)))))))
Първо да се разберем..мамините гозби само тя ги прави най-хубаво!!!:)))

Времената са вече толкова сбъркани,че повече от това няма и на къде ;),но наистина една жена става домакиня,когато се появят и децата.
Вярно си е,че вече съвременните жени разполагат с много малко време за домакинстване,но пък има ли желание всяка от нас ще сготви на половинката си ;)./абе как не ми се паднA мъж готвач?!?/:D
И в интерес на истината около мен всички мъже помагат на жените си и при готвенето ;)
А колкото за готовността да станеш родител,мисля,че никой не си го признава на глас,а всъщност всеки е ужасен от този факт когато става въпрос за първо дете ;) и никога не се чувства готов.

:D
Като за понеделник толкова...

п.п.ей на аз все още нямам престилка и никога не съм имала

أمل said...

ех, поне да ме беше похвалила за произведенията :D

аз си мечтая за един голмя..уок!

Ondine said...

:))))Та къде каза,че ходиш на уроци?


;)Екстра са си произведенията/като за изложба/:D:D:D

أمل said...

Курсът е АБВ на готвенето, организиран от компанията, в която работя :)

Най-якото е, че има и вино на сесиите :Р

Anonymous said...

Като всяко нещо, щом се прави за удоволствие, всичко се получава. Ако в удоволствието се включва и Някой (заради когото си струва), то ефекта е поразителен във всички посоки. Любов, това е универсалната подправка за всяко ястие.

Точка said...

Жените си мечтаят за едно, мъжете - за съвсем друго. Разбирателството и мирното съвместно съществуване са някъде в златната среда. Или в комбинацията от двете. :)

toni_n said...

Аз няма да споря и да влизам в дебати :) Всеки си има виждания по въпроса. Лично на мен ми доставя голямо удоволствие да зарадвам хората около мен с нещо вкусно. Когато нямам настроение и не ми се готви, естествено не готвя.
А и също нямам престилка :)))
Nadinka, всичко, което си приготвила изглежда толкова вкусно, но панна котата е толкова изкушаваща! Сега, ако напишеш и рецептата... :)
Хубава и усмихната седмица!

п.п. Онди, повечето мъже готвачи не готвят у дома, така че не съжалявай :)

أمل said...

оффф, вездесъщите сисадмини са ми турили червен флаг та не мога да видя за какво мислят мъжете и жените..:/

Светле, така е. Лъжица любов, хм?

أمل said...

Тони, то и аз нямам престилка :D
Иначе бих готвила само по нея и кухнята щеше да е едно доста по-приятно място ахахаха.
Рецептата ще напиша, няма проблем, адски лесна е ;)

Anonymous said...

Надинке, няма да те взема за невеста, ако не готвиш :P :P
Марш в кухнята, веднага! :P

أمل said...

нали знаеш, че там се държат острите ножове? :D

Точка said...

Лоши админи такива! :))) Заслужават да ги оскубеш на кръст, за да е по-хигиенично, докато се трудят върху закуската ти от първата картинка.:)))

Ирония Идиотова said...

Виж сега, Наде.. Най-добре е женската( ж.р, ед.ч) в кухнята с престилка. И нищо повече Само с престилка. И черпак. А още по-добре ще е- манджите да са екстра. Лелеее, тряяше се родя мъж, заклевам се!
:)) Пилето със сосче много го тачим. Одобрена си:)

frog and roll said...

Надеее, Наде... След бунтарския пост, с който съм на 100% съгласна, да покажеш такива засукани манджички... Напрао не се връзва. :Р Ама изглеждат чудесно де. :) Щото аз отдавна спрях да ги въртя такива - ми писна ми бе! Моите змейове са неспасяеми и им позволявам само да белят картофи и да чупят орехи. Забърквам там нещо бързо, обикновено и вкусно, за пълнене на кореми, не за снимки, и толкоз! :)

Nostromo said...

Много интересен пост. В него проличават...

Оф, стига глупости. Изключително съм съгласен с теб, Наде. Нямам намерение да готвя на никоя жена, особено пък, ако го очаква от мен. Я бе, аз да не съм по-глупав от нея. При това не мога да готвя. Знам къде е кухнята. Ако съм в кондиция мога да открия и хладилника, но... Абе за какво да си правя труда, има ресторанти и заведения за бързо хранене. Те ме хранят и аз ги храня...

Огладнях от толкова приказки. Навън е студено и не ми се излиза. Но, който е патил, предвидливо си е направих карта с Х-че върху хладилника. Отивам и не ме чакайте. Всъщност може да врътнете един на 911, ако не се върна до сутринта. :D

أمل said...

Ирче, за какво съм одобрена бре/ ще ме взимаш ли? :)))

Фрог, бунтарски, дам(н), ама аз това казвам - мога, ама не искам пък! Ще готвя, когат' на мен ми е кеф. Пък повечето мъже ядат без да обръщат внимание на това колко старание си вложила, как си го направила хубаво и прочие. Мъжът иска манджа и щом няма вкус на бъркоч за прасето, за него е добре. Понякога 3 часа си прекарала в кухнята, а накрая няма и коментар, папка и сяда пред телевизора. Тук да не се обиждат мъжете. Че има и такива пък дето нямат угодия и все не им изнася нещо :D

Ностро, хладилникът трябва да е на една ръка разстояние и нито сантиметър повече :)

Точка said...

Слагаш му да вечеря срещу телевизора - агонията / удоволствието се увеличават. :)

Nostromo said...

Според мен матракът трябва да е по-близо... :)

أمل said...

Аа, вечеря пред телевизора? Като двама неудачници в старчески дом? Ужас. Вечерята е единственото хранене на семейството вкъщи, заедно. Това е време за разговори, да споделиш как е минал денят ти, да попиташ другия как е минал неговият. Мразя телевизионни вечери. Ама че тъжно. Това ще значи, че няма какво да си кажем дори след цял ден в различни посоки :/
Мразя телевизорите. Изпитвам нужда да гледам нещо само когато се чувствам самотно и искам да гледам в една точка без тя да се намира в мазилката на стената :)

أمل said...

Ха! Ностро? Нахрани мъжа добре, пък после чакай секс - на куково лято :)))

Точка said...

Ностро, влече те нещо към римските лежанки и оргии. :)))
До матрака ще трябва да търси и вомиторий, в който Н.В. Мъжът да връща приетата в повече или загоряла / пресолена манджа. Не я вкарвай в повече разходи. :)))

Ondine said...

Надинке,това за телевизора ,което говориш за възраст 50+ ли става дума,понеже аз и сега при наличието на 3 тв-та в къщи е почти абсурдно дори новините да чуя/въобще не говоря за гледане/.А искам да седна и да гледам,но уви няма такъв филм:))))Нищо,че се вечеря пред тв ;)
п.п.който иска да види цирк и зоологическа градина в едно моля да ми заповяда на гости:))))))))

Nostromo said...

Бе вий за гладната мечка не сте ли чували... :)

أمل said...

еее тва за вомитория ми дойде в повече, тъкмо преглъщах една праскова :)))

Онди, у вас май наистина е интересно - 3 тв-та?! :))

Нострооо, ама и преяла пак не ще!

Ondine said...

Само в спалнята нямам ..и 3 компа..да видиш хубаво ли е:))))))
Иначе няма никакво спокойствие!

И гладен мъж за нищо не става... ;)

أمل said...

3 компа...леле ;)))

абе все си мисля, че преял по- не върши!

Anonymous said...

Ама стига с този секс де! Само за секс мислите! Ама ха!
Оставете ми да се полюбувам на ястията!
Надинке, марш обратно в кухнята и ми сипи малко пилешко! И от онова панакота, че не съм ял такова.

А и довечера има мачове, да знаеш!

:D

أمل said...

е това е мъж на място! ела ми тука, че ако знаеш каква точилка съм ти приготвила, и нея не си опитвал :DD

Nightwish El said...

Може да готвя, но няма да кулинарствам!
Да видят тия мъже кой командва!
;)
Надинка - много вкусно изглеждат...
Колко вино се изразходва, докато творите на тоя курс?
:)

أمل said...

ех, за съжаление количеството е ограничено, но пък качеството винаги е на ниво :D

svetlina said...

Съвременните мъже искат да готвиш 3 в 1 и бургери. Как да не им угоди човек, а :)

Philip Danchev said...

Хехехе... Наде, а представяш ли си докато ти си в кухнята, без да разбереш, той да подреди масата в хола, да загаси телевизора, да запали свещи и в този момент да се появиш с... тиган пържени яйца :):):)

أمل said...

еха, звучи сууупер романтично!!! бих го оценила силно, все едно е поднесъл невероятен специалитет :)