14.12.10

Чудесата се правят от хората. Тук и сега.


Днес денят ми започна с това.

Стегна ме гърлото. Задуших се и ми се дорева. Ама силно. После ме хвана бяс. На човек понякога му се иска да крещи срещу несправедливостите. Знам, че тези случаи са хиляди и се чувствам безпомощна понякога. Не можем да спасим целия свят, не можем да спрем всички нещастия. Това означава ли, че не трябва да опитаме поне...Винаги съм мразила обобщенията, "глобалния" поглед върху подобни проблеми. Винаги са ме потрисали коментари "И какво можем да направим ние".

Знаете ли колко струва живота на това дете? Колкото лъскавата кола на някой мутрафон. Колкото луксозната вила на някой наш политик. Колкото тоалетите на попфолк-гилдията. Паричките, с които можете да заснемете късометражен филм за порнографията у нас. Или кофти скапан сериал, поне първия сезон.

Все грозни, тъпи, ненужни неща.

Сигурна съм, че всеки човешки живот струва много повече от всичките гореизброени и както и някои премълчани неща. Оказва се, че това в парично изражение съвсем не е така.

Нека не съвестта ти те лиши от новите ботушки от мола, бутилката марков алкохол в дискотеката, новия ти айпод или фотоапарат, с който да заснемеш красивите мигове в живота си. Защото животът е няколко мига. Нека ги дадем на Сандра. Правото на живот е свещено. Да забравим, че сме в България, където по Коледа ставали чудеса заради пробудените целогодишно спящи съвести или долнопробен PR, за да вдигнем рейтинга на псевдозвездите си.

По това време, и по всяко друго, наистина могат да станат чудеса.

Твоето левче, 2, 5, 10 и колкото можеш да отделиш, са от значение. Сумата е страшна. Когато си сам в една държава, в която бюджет има за автопарка на Парламента, но не и за култура и здравеопазване. Сумата е смешна. Когато са много хората със съзнание.

Това не е молба. Това е просто съобщение. Ако минеш, прочетеш го и не те засегне, продължи към живота си и си помисли за това, че ти все пак имаш такъв, когато за някои той зависи от нелепи неща като наличността по банковата сметка.

А това са номерата на банковите сметки, които биха дарили един живот. Използвайте ги!


Сандра Валентинова Младенова
ЕГН: 8611297052


Сметка в ЛЕВА:
Банка ДСК АД
IBAN: BG10STSA93000018907829
BIC: STSABGSF

Сметка в EURO:
Банка ДСК АД
IBAN: BG56STSA93000018907874
BIC: STSABGSF

Сметка в USD:
Банка ДСК АД
IBAN: BG62STSA93000018907863
BIC: STSABGSF

През ноември е открита  и DMS кампания. Пращайте SMS с текст DMS SANDRA на 17777.

Знам, че всичките тези думи са излишни, както каза Konx Opmax. Излишни са, ако всеки може да почувства истински потребност да направи малко чудо по Коледа и просто да бъде...човек.

И както написа Марти:

“Whoever saves one life, saves the world entire.”


...

1 comment:

Точка said...

Нечовеците станаха повече от човеците, ценностите се промениха и се размиха в материалните боклуци, държавата абдикира от грижите си в такива случаи. Гадно е, че не могат всички да бъдат спасени само с кампании, на някои няма кой да им ги направи, други не дочакват края им.
Дано тя да има късмет, сили и време!