22.2.11

Варна, морето и такситата


Все съм чувала хора от различни краища на страната да казват, че в София са ги "извозили" с такситата.

Е, аз току-що се возих на такси 3 км за...10 лева. Седнах си на летището, казах, че искам да отида еди-къде си, човекът тръгна. Няколко метра по-нататък каза: "Но нали знаете, че ще струва фиксирана сума? 10 лева". До града даже струвало 13! Представете си! Добре, че имах да пътувам само до промишлената зона. И сааамо за 10 лв. А разстоянието е макс 3 км, взето за 5 минутки. И на предното стъкло на колата има лепенка, че вози за 89 стотинки на километър...
Искането на касова бележка беше посрещнато с насмешка и ми беше подхвърлена една такава, указваща сумата от 7 лева...Обаждане до диспечерка на фирмата. Завърши с - "ами той колегата щом така казва...".

На всичкото отгоре, бакшишът се обиди, защото му казах, че хората от провинцията се оплакват от тарифите и измамите на софийските таксита, но на мен такова чудо в София не ми се е случвало никога. При думата "провинция", чичката веднага ме застреля от упор с обиден тон, защо съм казвала за страната - провинция?! Как можело такова нещо. Сигурна съм, че ако знаеше думата дискриминация, щеше да я ползва.

Ами, казах, както може вие да ми взимате 10 лева за пет метра и да ми давате бележка за 7. Ето така. Може.

Няма такава наглост. Останалите 4 дни тук се надявам да намеря някоя свястна фирма, защото си представям за колко ще ме возят от единия край на града до другия, какъвто е случая с местата, които трябва да посетя. Евала, варненски бакшиши, така се прави, няма това-онова! Яко газ.

П.С. Таксиметровата компания май се казва Паралел и има договор с Летище Варна. Никъде по таблото нямаше име на шофьора  и номер на колата.

20 comments:

Lu said...

Да, проблема с такситата във Варна е много наболял, и така е откак се помня. Освен да сезираш КЗП, не знам какво друго да те посъветвам. Също и да питаш "Ще ме закараш ли за еди колко си до еди къде си?" преди да се съгласиш да те извозят.

أمل said...

Не вярвам, че никой не се е оплаквал досега на КЗП...кофтито е, че такива идиоти могат да ти скапят деня. Ако им позволиш :)
На мен ми стана кеф, че той се обиди ахахах от коментара ми, пък аз не съм имала за цел да кажа нещо обидно. Гузен-негонен излезе бакшишиът.

Violka-Antevasin said...

Абе келеши има навсякъде, Варна София, Пловдив.... :) няма какво да го обсъждаме мисля. Имала ли лош късмет. Докато си във Варна най-добре ще е да ползваш "Ласия" или "Варна Такси" Но колкото и тъпо да е явно няма значение в кой град сме и коя "провинция" хихи ;) да не забравяме, че сме в България (това не е истинска европейска държава, не и по критериите по които трябва) и ще е добре, като седнем в колата да попитаме (демек си вържем гащите) до къде колко ще струва горе-долу. Макар, че и тогава няма гаранция :)

Nightwish El said...

Навсякъде има боклуци.

пп. Ако идваш към Бургас, звънкай и веднага долитам с велосираптора!
Ще те таксувам само два три акорда на китарата.
:)

أمل said...

О, в никакъв случай никой да не се засяга на София и провинция, моля ;))
Че навсякъде има калъпи си е вярно. Но като си някъде, където ти е непознато, е малко гадничко да те цакат. Ако беше с някоя софийска таксиджийница, щях да ги оправя аз! :D


Ел, ще взема едно такси от Паралел и ида към теб! Дано 1000 лева стигнат :D

Violka-Antevasin said...

Аз не съм, за други хора не отговарям :)

أمل said...

И аз не съм :Р

Anonymous said...

Надинке, иска ми се да ти злорадстван, но и аз съм бил жертва на таксита :( Даже един исках да го лупам, ама той взе че извика колеги и полиция, гадината >:(

Веднъж ми дойдоха клиенти от Словения, които до София са пътували за 40$, а от Центр. гара до офиса таксите-менте им искал 40 лева! Как да не им дрънкаш каските :/

أمل said...

ужас :/

Unknown said...

"Ласия" наистина най-стават -звъни на 500 000:)

أمل said...

Възползвах се точно от един техен шофьор..имам предвид...разбрахте ме :D
При това доста изгодно!

sky_mender said...

Наде,
прецакали са те по най-класическия начин - таксиметровите "услуги" на Летище и Морска гара са монополизирани от едни бакшиши, който си карат на цени, коит им кефне.

Ако ще ползваш такси, виж тук като ти препоръчвам Ласия и Триумф такси като най-изгодни. Но задължително си поръчвай такси по телефона и (за всеки случай) питай колко ще ти вземат.

От ЗПЗ има и някакви автобуси на градски транспорт, предполагам си някъде до Бизнес парка - 15, 7, 409 (всичките са редовни).

أمل said...

Благодаря, Скай :)
Дадоха ми телефони и се уредих с такси, от хотела също уреждат :D
Градски транспорт не ми се ще, че ще трябва доста да попътувам, пък и служебните задачи изискват/оправдават служебни разходи :Р

Но наистина са ужасни тези хора, как може такова нещо...Представям си какво правят с чужденците.

toni_n said...

Тъкмо щях да ти предложа един приятел, шофьор на такси, но видях, че си намерила вече.
Ако имаш време, ще се радвам да се видим :)

Лек и усмихнат ден :)

Plamena Markova-Koleva said...

И ние звъним на 50 00 00, или по-старата "класика" 38 88 88 ;)

J. D. said...

Да не се обиждаме на таксита, че един юнак от Халите до хотел вляво от Хемус ми поиска 45 лв :)
Верно, че аз бях блейка и не му фиксирах тарифите като се качих, но наглостта си е наглост. Иначе, дори и таксита на централи, щом са на ключови места като авто, аеро и морски гари, да, там са типичните бакшиши. Искал е грозна сума, още повече, че споменатата от теб фирма смъкна цените на км от 89 на 54 ст, ако не се лъжа, ползвах ги преди 5 дни. И в рамките на града си карат културно и без ексцесии. Разбира се, винаги може да попаднеш на умствен урук хай. Съжалявам за което. Мога да ти дам телефона на шефа им, ако желаеш...

أمل said...

Тони, би било чудесно, но по цял ден съм заета :) Ако остане някоя пролука, ще намеря начин да се свържем.

Плами, поне номерът е лесен за помнене ;D

J.D. никой никого не обижда. Просто изказах възмущението си. Може би ако повечето хора не си мълчаха като ги прецакват, нямаше да има толкова самодоволни и нахални цакащи, които да си мислят, че за тях закон и правила няма.

J. D. said...

Това за "обидата" беше шовинистично иронично :)
Номерата на бакшишите са в моите топ 10 на най селяндурски изпълнения...

أمل said...

http://interesen.pogled.info/news/19093/80-godishna-baba-taksimetrov-shofor

:D

Freddy said...

Nadinka Само да ти подшушна нещо като стана дума за София и провинцията!
Въпросната Фирма "Паралел" е собственост на софианци!
п.С. И за радост на варненци Вече не е на пазара поради фалит :)