29.6.11

За жените и шофьорите


Уважаеми шофьор(к)и,

Хайде следващият път като си правите ляв/десен завой върху някой пешеходец, да погледнете дали все пак и неговият светофар не свети зелено! Пък после му жестикулирайте. Защото аз лично след още една такава случка ще пребия някой, заклевам се. Не стига, че търпеливо си чакам сигнала, ами и накрая получавам обиди от кранта, която даже май не подозираше, че е възможно двата светофара да са зелени едновременно!

Случката ми се случва за 178ми път. Пресичам си, зелено ми е, ама и на завиващите надясно им е зелено. Получавам жестове и бибитки от тъпа руса шундра (всичките 178 пъти е жена, руса и очевидно тъпа, затова ползвам словосъчетанието като нарицателно, сори за общия знаменател). Ядосвам се и й посочвам светофара. Демек - пресичам си на моето зелено, ма, не на твоето, кифльок неземен. Не е твой целия свят, 'земи се скрий зад волана и без това едва стърчиш от седалката.

Малко се ядосах повечко. Показах й оная конфигурация от пръсти с преобладаващ среден, а пичът, който седеше в кафенето на ъгъла ми вдигна палец нагоре.

Имала съм и други подобни случки. Два пъти с бакшиши. Веднъж с пернишки голф. Вие преценете кое е по-голямото зло, но тук съм плътно за(д) дискриминацията по полов признак. Жените и особено блондитата трябва да минават специализирано обучение преди да им се даде книжка. И изпитващите да не са недоклатили чичаци, които гледат повече под полата на курсантката отколкото  шофьорските й умения. И вместо лепенка "Млад шофьор" да им слагат "Blondie driver - few survivors".


П.С. Интересен факт е, че познавам адски глупави жени, които взимат книжка от първия път. Повечето ми приятели мъже са късани поне по веднъж.




19 comments:

Plamena Markova-Koleva said...

Миналото лято една... забележи!... жена спря и ми направи път да мина на... забележи!... пешеходна пътека във Варна. Бях толкова трогната, че ми се прииска да я снимам и кача в блога в прилив на любов :))) Повече не ми се е случвало жена-шофьор да ми направи път. А щом има и зелено... предимство на пешеходеца? Хаха :D

أمل said...

Наистина си е събитие, трябвало е да почерпиш! :)

Ondine said...

Абе...пешеходеца винаги е с предимство! Нищо ,че в 90% от случаите не пресичат там където трябва :)

п.п.щото не съм блондинка винаги спирам:P

ВeСеЛиНа said...

Наде, шофьорКА съм, но винаги гледам да давам път на пешеходците, първо, защото така е редно и второ, защото не съм забравила недалечното минало, когато и аз бях пешеходец. Те пък от своя страна често ме псуват, най-вероятно си мислят, че не мога да взема решение дали да потегля или не и нарочно ги бавя. Или просто не са свикнали. Иначе, подкрепям идеята за лепенката горещо! И на мен ми късат нервите. Роди ме, мамо, тъпа - аз сама ще се изруся! Лошото е, че има и много мъже-блондини зад волана!

أمل said...

Значи, Онди, аз затова се ядосвам, щото съм от тия пешеходци, които си знаят правата, но спазват и правилата. Никога не пресичам на нерегламентирано място :( И все се опитват да ме прегазят!

Веселина, аз затова се извиних предварително за слагането под общ знаменател, защото знам, че не всички жени са така и знам, че не са само жените :D

ВeСеЛиНа said...

Наде, аз не съм се засегнала, само изказах мнение :). Мисля, че поста ти е добър и дано успее да размърда закърнелия мозък в поне една руса глава!

أمل said...

знам :)
силно се съмнявам, че има какво да засегне в някои такива глави

Змей said...

Надя, именно те тоя жест с преобладаващия среден пръст си заслужава всяко такова "шофьорско" същество. Хич не им го спестявам.
А аз лично, когато ми дадат път вдигам палец, за да благодаря по някакъв начин на шофьора, който НЕ се е опитал да ме прегази, въпреки че съм в правото си на пешеходец. :)
Пламена, на мен пък ми се случи веднъж в София - жена (брюнетка) ми даде път още Преди да стъпя на пешеходната пътека. :)

bozho said...

Тъпата крава със сигурност си е платила за книжката (независимо с какви платежни средства) и си няма и грам идея, че пешеходците са с предимство, особено на светофар и завой, пешеходната пътека си е башка (както казват комшиите).

أمل said...

И аз така, Змей, кимам за "мерси" като ми спрат. Значи и като не ми спрат трябва жест да има :D

Bozho, не знам, но до гуша ми дойде от тъпаци нявсякъде. И самочувствие до небето, а покритието на кота 0.

Ralitsa said...

Не съм руса, но съм уж "умна" шофьорка и напълно те подкрепям в ядът ти . Когато изчаквам пешеходци в случай като твоя, винаги има някой "бързащ", който ще дидитка и ще нарежда. Аз правя път и спирам на пешеходни, за сметка на това отнасям и по някоя благословия ;-), но по-добре жив и благословен :)))
За тези, които не пресичат правилно малко ме е яд, но пък очите на 200 и можеш да се разминеш без жертви.
Такъв тип шофьори като описания по-горе, отнемат не само ваши предимства, но и на колегите си на пътя...
Нищо няма да се промени , за т'ва пръст нагоре и напред!!!

أمل said...

;-)

Gwendoline said...

Знам, че не е смешно, но такъв пиперлив пост скоро не бях чела, още се подхилквам! :)))Освен това си напълно права относно жените с шофьорска книжка, с някои малки изключения (е, и аз съм в графата шофьори, ама с ръка на сърцето казвам - не съм от тия, како сийке! хаха)

САНДО said...

Понеже съм мъж, но и кавалер все пак, държа да отбележа, че мъжете просто се оправят много по-лесно в пространството и затова кормуването им се отдава повече, отколкото на жените. Знаете, че мъжът е "ловецът", който тръгва из гората, за да търси прехрана за семейството, а жената остава да се грижи за семейното огнище. И така шетото чувство на мъжа е свързано с пространството, а на жената - с извършването на многобройни дейности. Поискайте на един мъж да ви свърши три неща едновременно и ще видите как ще бъгира. А жената може да говори по телефона, да си прави маникюра, да чете списание, да готви и да гледа телевизия едновременно!!! Мен това направо ме убива!!!

Така че, мили дами, всеки пол си има своите предимства и кусури.

Иначе като перничанин, взел книжка в родния Перник, а не по местоживеене (в чужбина демек, където струва десетки пъти по-скъпо), мога да споделя с вас, че едва ли перничани са по-лоши шофьори от другите. Просто може би искат по-бързо да се чупят от столицата и от веселяците столичани, като в паническото бягство допускат малко повече грешки и правят повечко компромиси с добрите маниери :-)))
Освен това в Перник нямаме много светофари и това допълнително ни обърква :-))))
А на изпита за книжката бях с две момичета - едното го скъсаха, а другото не (не беше нито руса, нито с къса пола). Аз минах последен и след като изпитващият ме сравни с предните шофьорки, взех книжката "от воле" :-)

Alhzar said...

И аз имах една такава кифлена приятелка, която я късаха три пъти докато си вземе книжката. Еба, накрая май по милост й я дадоха, а тя все още не може да кара! Горко им на хората по улиците...

Мен и чернокоси са ме заплашвали да ме блъскат.

Nostromo said...

Според мен това дали един шофьор е добър или не, не зависи от полът му или от това дали те е прегазил (или не). Спокойно можеш да съдиш за него по поведението му.

Например, ако те прегази, но не е напълно сигурен в това и даде на заден, за да се убеди, значи е усетил угризения на съвестта. А и като мине отново връз теб, ще знае със сигурност, че те е прегазил и така няма да остава единствено със смътното усещане за вина, а ще може да живее с нея до края на живота си.

Затова бих казал, че истински добрите шофьори са рядкост. Повечето газят и бягат. :(

أمل said...

@ Gwendoline, радвам се, че си се забавлявала, то си е доста комично :D

Сандо, споменала съм пернишкия голф, щото все го имат за най-лошото нещо на пътя. Пък има и по-голямо зло :))) Текстът е написан с доста ирония и закчака и далеч от идеята да заклеймим всички а) жени-шофьори; 2) перничани; 3) бакшиши и т.н. :)



Nezzo, всеки има поне по 1 такава позната :D Аз имам познат, даже ми е роднина, който се яви 6 пъти на изпит. Единият път направи катастрофа с една маршрутка :D

Ностро, викаш, таковат и бягат... ц ц ц. Ама че тъжно :D

Nightwish El said...

Ей, Наде и - пък аз съм късметлийка и все мъже-брюнети налитат да ме блъскат на пешеходни пътеки.
Че и не се отказват лесно, ама търча - нали съм спортистка!
:)))

пп. А иначе сериозно - бясна съм на подобен тип "шофьори". Наскоро в Бургас убиха ОТНОВО дете - на пешеходна пътека. Блъсна го жена / не и знам цвета на косата/...която имала дъщеря на същата възраст.

YMY said...

Не знам, не знам, аз съм ГОЛЯМ шофьор и на градско не карам от съображения за сигурността на некадърниците, които ще ме ядосат! :-D Иначе по- по правилата от мен човек не знам дали ще намериш... :-/ може, ама трудно! Но пък явно иначе имам някаква харизма или владея някакви магии, защото пътите, в които са щели да ме сгазят се броят само на едната ми ръка, а иначе мъже, жени, спират в 97,5% от случаите като ме видят. Сигурно съм много страшна и не смеят! :-D ;-)