25.1.10

Покажи ми блога си

...и ще ти кажа какъв си.
Когато чета блоговете на непознати хора, ми е интересно да се сблъсквам с различното, с чуждите възгледи, да откривам себеподобни, различни, но интересни, политически, поетични, просто лични странички...Във всяка от тях има нещо, което може да те грабне. И да ти разкаже нещо за стопанина си, нещо, което той не е написал в полето "За мен".
Бели писаници на тъмен фон. Искаш да изпъкнеш, търсиш ефектите на контрастите повече отколкото останалите, които използват бялата страничка и черното мастило. В което няма нищо лошо. B.U.
Виж оформянето на статиите. Грамотно написани, подравнени, с подходящи фотоси, които радват окото допълнително веднага ме зарибяват. Често забелязвам, че блогърите не използват бутончето за двустранно подравняване на текста. Дори тези от тях, които имат претенции да са високо интелектуални типове. Но на мен това ми вади очите.
Съдържанието. Интересно, но има хора, които ползват блога си, за да сложат веднъж дневно там един клип. За това има Фейсбук и Туитър. И какво ли още не. Радвам се на страничките, където има някаква тенденциозност, следва се някакъв модел, има зададена тема. Т. е. подреденичко е. Като библиотечка. Има такива писачи, които пишат рядко, но така, че всеки ден надничам в Reader-a да проверя дали не са пуснали нещо.
Блогрола. Малко блогъри го подновяват често. Повечето от тях забравят да сложат там страничките, в които хвърлят око. Доста такива виждам, които дори не ползват тази секция. Аз харесвам местата, които чета и съм ги поставила на видно място. Въпрос на блог култура. Доколкото я има.
Оставям място и за тези, които са окичили заглавната си страница с поне пет-шест брояча. Хубаво е да си следиш трафика, но когато аз  отворя такава страница, не знам дали да търся постовете и как да избягам от минираното с бутончета поле.
И все пак блогчето остава лично (?!) пространство, с което постъпваш, както намериш за добре.
Може би след време ще допълня това списъче. На първо време - толкова.

13 comments:

Ancho said...

аз блогът си го представям така -
http://2.bp.blogspot.com/_VWJ5OgGzfbU/S12hP9I7dbI/AAAAAAAAwQg/xd-I1knFCFo/s1600-h/blk.jpg - цветен, малко позацапан от постове и картинки,имаш разни съседи около тебе които я познаваш, я не.Понякога звъниш на вратата им за сол, за някой widget или template,понякога само анонимно надничаш през прозореца да видиш какво става.Някой имат решетки и щори - не пускат всеки в тях, други пък са известни, трети постоянно правят разни ремонти и така :)

أمل said...

Хахаха, бива си го тоя блог/к :)))
Той, както и блоГчето, отрязява и влиянието на външната среда, която безпощадно го маца ;)

Ondine said...

Хъм!Критика, а?
"Често забелязвам, че блогърите не използват бутончето за двустранно подравняване на текста. Дори тези от тях, които имат претенции да са високо интелектуални типове. Но на мен това ми вади очите."
Слагай едни розови очила и ще си по-добре!:))))

п.п.Т къде каза е този бутон с подравняването?Хич нямам време да навлизам в подробности.:Р

أمل said...

Е, не критика, просто споделям впечатления :)
Бутончето за двустранно подравняване (всъщност зависи коя версия на едитора ползваш), е точно до това за ляво и дясно, някъде след бутончето, с което вмъкваш картинките :Р

Ondine said...

;)Зависи кой браузер ползваш...не всички го поддържат!/с този,който съм аз в момента ,не го поддържа така,че не се сърди,а като поствам от лаптопа ми..мама мия...нищо не изглежда на другите компове така, както го виждам там/ :Р :D

أمل said...

Е, нееее, аз до скоро ползвах старата версия, има си го, не се оправдавай :))) :Р

Ondine said...

Хихи...на браузера ли?/всъщност аз казах ли за кой иде реч?/:Р
п.п.хубава вечер и нищо, че ми е кофти подредбата на блога...пак ми харесваш:D

أمل said...

На едитора на blogger :D
Ама не разбрах всичко ли така лично приемаш? Не съм казала нищо за твоя блог :)
Ако мислиш, че има какво да се поправи - дерзай. Ако "критиката" мо подейства градивно на някого, ще е супер :)
Хубава вечер и на теб!

Ondine said...

Всъщност, изобщо не мислех за моя блог,просто се опитвах да ти кажа,че в повечето случай съдържанието е по-важно от обвивката!;)Нищо лично дори се забавлявах :Д

أمل said...

Ох, не мога да се съглася, чудесни мисли съм чела, но като са неграмотно написани, изпитвам само раздразнение...

Lili said...

Дорбре написано :)) Не харесвам да е претрупано и забравено.Подържам 3 блога и се старая :) Благодаря Биа :)

أمل said...

Леле, Лили, цели 3 си е геройство :)
Аз отскоро съм с два и то си личи, че са ми много. Но исках да имам местенце само за лични неща, каквото е In Brief, и място за по-широки теми, затова си създадох Злободневни :)
Може би ти ще дадеш съвети как се успява с 2-3 дини под мишница.

Valkocompany said...

Трудно се поддържат няколко блога
Освен ако единият не е блог - албум
По правило харесвам флаш-сайтове и блогове
За съжаление паяците на търсачките не ги разпознават