12.2.10

Актуално, та чак пари

Понеже всеки втори пост, който съм прочела в последната семица е за прословутия ден на влюбените, а 95 % от прочетените теми са в посока - плюйте този ден!, не се държах. Ще пиша и аз за това.
Не разбрах какво накара всички тези хора да запретнат ръкави и да излеят порой от удари върху клавиатурите си и всичкото това с една основна, безкрайно градивна цел - да нахулим датата 14 февруари во веки веков. Глупаво билo да го има, спекулирало се с червeните сърчица, досадни били...И кой ви кара да го гледате така тоя ден? Защо е един ден в годината - питате. Ами поради същата причина, поради която имаме един Трети март, един рожден ден, един имен ден, един ден на майката, на бащата, един ден за Коледа, един ден за Нова година, един ден за Заговезни и прочие. Добре, ще кажете, ама това не е църковен и не е национален празник. Не, не е. Това е световен празник, който всички вие, израстнали над тия неща, не харесвате. Защото? Не видях нормално обяснение. И аз не бих тръгнала с розови плюшени мечки, но бих прекарала с удоволствие романтична вечер на свещи. Каквито никой не ви пречи да прекарвате и в остатъка на годината. И никой не казва, че трябва да се обичаме и да си го казваме само на този ден. Осъзнайте се. Отричате един ден, който просто е избран да бъде Ден на любовта или по-точно - ден, в който да се отбележи като празник това велико чувство. И не мога да разбера цялото това раздразнение. Не е по-страшно от лудницата по Коледа и пазаруването, не е по-захаросано от годишнината ви с гаджето...
Аз не съм фенка на този празник, не искам да оставям грешно впечатление. Но не губете енергия в излияния как вие сте над тия видиотени хора, изпращащи картички със сърчица. Сърчица, забележете. Там нейде в лявата ви част има нещо такова, което би трябвало да запълните с приятната топлина от усмивки, вместо с раздразнение. Не само на този ден, както отчаяно апелирате. А всеки ден. И ако не можете да изтърпите един ден на усмивки, розово и любовни песни, защо тогава всички ревете за по-добър и по-мирен свят?
Обичайте се, какво ви пука колко дни в годината някой ще казва, че е ден на влюбените? По дяволите, религията ни има дни за почитане на мъртвите, а вие отричате нуждата от ден, в който да почетем онова, което ни държи живи...Не е цинично, колкото и да си мислите, че сте в крак с циничната модна вълна. Глупаво е.
Няма да обичам повече на този ден. Няма да подаря плюшка, сърчице или картичка. Ще си подаря емоцията да се радвам на всеки момент, не просто както всеки ден, а като в един по-усмихнат ден, защото знам, че по света има много хора, в които в този охулен ден ще се усмихват повече напук на всичко.
Ще подаря целувка. Както всеки ден! Но някак ще ми е по-красив светът, защото в точно този ден може би много хора ще целунат с повече искри в очите любимите си хора. Но не само в него. Никой не обича само ден. Само ден се обича отрязаното дръвче, принесено в жертва на егоизма ви за Коледа...Ето това е тъпо.
Не е тъпо да кажеш днес "Аз празнувам деня на любовта", когато я празнуваш цяла година. Замислям се обаче колко от плюещите имат свободата да си дадат шанс да се радват на чистата емоция без да изпадат и тук в крайност за пореден път да го раздават различни...
Да бъдеш хейтър в деня, в който всички демонстрират обичта си, не е от готините различия.

5 comments:

Ирония Идиотова said...

А аз за първи път вместо Трифон, да искам да е денят на Валентин:) Може би, защото няма как да го имам:))) И така ми се иска някой да ми подари плюшена възглавка във формата на сърчице, и да ме гушне..
Не мисля,че това е лошо. Всеки го иска, ама всеки се прави на "отворен"( тази дума не ми харесва)
Нали е "модерно" сега..
:))

Пламен Бочев said...

И аз искам сърчице. Ама няма :)

Lullaby said...

Peggy is a whore! :D Снимката разбива

Hristo said...

Само едно кратко уточнение - празника не е световен! Той е чисто католически (което се явява религиозен), но в календара на Източно-православната църква го няма, както и в никоя друга. Най-интересното е, че и в Гърция няма такъв празник (макар и да са католици).
Колкото до това, че всички го плюят (или поне доста) - ами аз лично също не мога да се съглася с нещо което е изкуствено набито сред населението и то САМО с маркетингова идея. Със сигурност на никого не му пука за влюбените, а за това колко сърчица, вечери на свещи и т.н. ще продаде (ден година храни :) ). Същото важи и за Хелоин и другите му подобни. В последните няколко години може да включим и Коледа. Все празници които от чисто религиозни са се превърнали в чисто комерсиални.

Поздрави, Наде.

Nadinka said...

:*