31.3.11

А ти? Ще ходиш ли на рожден ден?

От няколко дни виждам как мои приятели във фейсбук слагат RSVP - Attending на някакво събитие за рожден ден. Стана ми интересно, понеже самата аз получих покана. Събитието е това. Като позачетох, стана ясно, че някакво момиче просто си е поканило приятелите на парти чрез фейсбук, но е имало неблагоразумието да остави event-а публичен. Следват хиляди малоумни според мен хора, които се "самопоканват" и пълнят страницата с глупости и присмех, стига се до там, че вадят снимки от профила на въпросното момиче и се подиграват с тях като правят разни колажи. Има дори статия в уикипедия, която обяснява колко е глупава Доби. не познавам момичето, като чета писанията й, очевидно не е много умна, но въпросът е дали е по-проста от тези 12 хиляди, които са написали, че ще ходят на партито и онязи 3 хиляди, които още се колебаят...

Питам аз - това нормално ли ви се струва? Най-малкото подобна простотия трябва да накара някои да се засрамят. От гледна точка на закона също не ми се струва много редно - това си е чиста проба тормоз.
Създадени за групи по повода колкото щеш. Една апелира да се върнат снимиките на момичето обратно в профила й. В нея обаче също е пълно само с подигравки. Дори видео е направено.

Много сме прости, казвам го за пореден път и ми се гади от подобни неща, които показват, че явно българският народ е много изпростял като цяло, по цял ден седи във фейсбук и твори дивотии.

Ако съберете на едно място злобата си, цяла Япония не, а ЦЯЛ СВЯТ ще се осветява вече не от атомни централи, а от тази енергия. За момента тя е радиоактивна, отровна  хорска простотия и малоумие. И на никой не му хрумва, че може да впрегне в нещо градивно явно излишната си енергия и време.
Иска ми се така активно да бяхте популяризирали каузата за Сандра!!! И за още много хора, които имат нужда от помощ! Повечето от вас, скудоумни идиоти, които сте в тази групичка, имате нужда от психиатрична помощ, а лично според мен - от чук в главата!!!

Повръща ми се.

***
Няколко часа по-късно събитието е "Отложено" :D


42 comments:

frog and roll said...

Да, и аз го видях това нещо. Горкото момиче.

أمل said...

Не разбирам, защо масата винаги има нужда от това да излее агресията си ненаказано върху нещо/някого, за да задоволи и аз не знам какви точно свои нужди!

Unknown said...

Напълно си права. И аз доста се подразних...

أمل said...

Очевидно е, че побеснях :D
Дори да е вярно, че това е шега или опит за тролстване, показателно е колко народ се е вкарал във филма...

bozho said...

Както казваш, много сме прости.
Иди да речем на автогарата в някой провинциален град и питай даден автобус дали отива до еди къде си( някое село в региона). Ако селото не е по маршрута на автобуса, гледай само какво ще се случи.
Ще се излее енергия за осветяване на цялата автогара под формата на подигравки, но никой няма да се сети да каже, "не, еди кой си автобус отива там", или даже единствено "не".

أمل said...

Хм, не ми се е случвало, даже обратното - точно в такива ситуации в провинцията са много по-отзивчиви (съдя по моя опит, разбира се)

Dani said...

И аз се чудя - гледам уж интелигентни мои приятели се включили в някоя от тези групи за Доби, влизам да видя и дори нямам търпение да изчета глупостите вътре. То нито е смешно, нито е кауза, даже помислих, че е някакъв бот, и веднага излязох. Честно казано, ще ми се Facebook да беше малко по-интересно място (и би могло да бъде).

90% от заниманията са на ниво 3 клас... поне да бяха безобидни, а то подигравки, злоба се лее, и (радиоактивна) тъпота...

bozho said...

Ами имала си късмет да попаднеш на хора.
То не трябва да се делят хората на "провинциалисти" и "столичани", то и аз не съм столичанин", ама съм виждал такива неща...
Горната случка и на мене ми се е случвала, но веднъж като студент на шуменската автогара някакви селяндури и селяндурки така грозно се подиграваха на една жена... С един колега им се развикахме, но тогава хората не бяха толкова агресивни като сега и млъкнаха. В наши дни вероятността да ни набият при такава случка е много голяма.
Аз имам чувството, че ако някой започне подигравки, повечето хора ги повежда някаккъв стаден инстинкт да се присъединят към подигравчията, когото инстинктивно възприемат като "силния" и да "смажат" слабия.

Повечето от тези хора, ако са сами и ги попиташ, ще ти отговорят съвсем нормално, без да им мине през ума, че има повод за подигравка.

Също като при уличнте кучета, когато са в глутница. Може някое помиярче иначе да е много кротичко и дружелюбно, но щом водачът на глутницата залае по някого и то гледа да прояви максимално усърдие, нищо че облайваният обект преди това го е хранил.

Nightwish El said...

Аз също получих покана от човек, чието мнение ценя, а и като видях видях, че и други мои приятели са се включили, по силата на стадния механизъм щракнах, че ще присъствам.

Не съм от тези, които по цял ден седят във фейса и садят градини, нито имам намерение да изливам някакви негативни чувства.

Сега като прочетох статията ти, съм обзета и от яд към цялото това популяризиране, излята злоба и пропиляно време за глупости...

أمل said...

Дани, за съжаление е така. И аз съм неприятно изненадана, че мои приятели също участват в тая глупост, но всеки си преценява...Не е само фейсбук, навсякъде има такива неща, по форумите ако се зачетеш такива дребнави заявждания, спорове, заниманията да не коментира. Тъжното е, че навсякъде има едно и също - злоба до припадък. А за какво?

Божо, разбирам те, хора всякакви и е факт, че в днешно време хората не са много по-жестоки, злобни и елементарни, отколкото са били преди. Просто сега го показват повече, без задръжки. Свободата се бърка неизменно със свободия, а чувството за хумор на някои е по-черно от това на целия английски народ.

أمل said...

Ел, сигурна съм, че много хора така, по инерция за цъкнали там...Което обаче ми напомня да спомена, че цъкайки тук и там не знаеш на кого къде и какво предоставяш, особено във фейсбук. И после много хора се чудят от къде са им изтекли снимки, данни и т.н.

Milena said...

Аз пък го научавам от теб?!Не че се учудвам за себе си де, изобщо не обръщам внимание на поканите, а и влизам колкото да тупна някое парче (музикално):)Но това, за което "говориш" е ужасно. А забелязах в "клюкарника" и друго нещо-харесвала съм била (както аз, така и приятели) някакви неща (каузи, клипове, тъпи измишльотини), за чието съществуване аз даже и не подозирам???Е, как става тая работа?

С годините доста се промени тоя Фейсбук и все по-гадно място става.

أمل said...

Мдам, хората понякога идея си нямат върху какво цъкат. Например, сега е много популярно някакви 18+ неща, тая по цици, оная по не знам си какво, домашното порно на този и онзи. И зад тях обикновено стои смапче, както можете да се досетите. Когато лейкнеш Сиана по цици 18+ ти автоматично лайкваш някакви си силиконови часовници...Смятай.
Тъпото е, че с тези апликейшъни ти даваш достъп не само до твоето инфо, НО и до това на соите приятели.

Христина Чопарова said...

Тъжен факт е, че мнозина смятат, че чуждата глупост ги прави по-умни... :/

أمل said...

Ти го каза най-точно и кратко!

Nostromo said...

И аз вчера получих покана за "събитието", но не останах с впечатлението, че идеята е да осмеят момичето. Мислех си, че е някоя от поредните безмислени прояви за набиране на лайкове и просто я разкарах.

Така или иначе, ако т.нар. Доби беше с една идея по-разумна, щеше да приеме цялият този шум откъм хумористичната му страна. Дори можеше да извлече дивиденти, че е насъбрала такъв "капитал" от гласове, макар че лично аз не виждам много смисъл, освен евентуалния рекламен ефект. Да не би Парис Хилтън да трябва да вземе да се тръшка, задето на тъпоъгълният триъгълник му викат парисоъгълен. Момичето толкова си може.

Buksy said...

Мисля, че прекалено много драма вкарваш в цялата история :)
То е ясно, че 99% от хората няма да отидат, въпреки, че и 1% от 16000 си е много :))
Аз лично злобни постове не видях, но за сметка на това имаше доста креативен фен арт :)
Няма какво да оплаквате и съжалявате, Доби. За 22 годишно момиче, студентка в УНСС, пишещо на 6LioKaviCa, което явно не разбира много неща във facebook (предполагам и не само там), някак си... ама въобще не ми трепва сърцето.
Дядо ми казваше - ако не можеш да се къпеш, няма да са съблачаш! Това е просто естествения ход на събитията :)

أمل said...

Не вкарвам драма, просто ми е писнало от псведоинтелигентни хора, които се занимават с по-големи простотии от тези, срещу които роптаят. Даваш ли си сметка колко по-позитивни и полезни неща могат да се направят вместо десетките колажи и клипчета и прочие глупости? ;)

Точка said...

Пратила съм Фейса в немилост тези дни, но чета в пощата си всякакви малоумни покани от там. Ако има нещо наистина сериозно (концерт, представяне на книга или друго гостуване), едва тогава влизам да прочета.
Групите във Фейса поначало са си тъпи, както и повечето каузи и затова много редките смислени не намират желания отзвук.
Един блогър е тествал инерцията на стадото, пускайки събитие "Спечели новия мултифункционален леген". Резултатите са очаквано потресаващи. :)

أمل said...

Това за легена го е направил някакъв пич, дето му е писнало да го канят на разни простотии :D :D

أمل said...

Стискам палци на всички участници :Р

أمل said...

Ако видите какви цифри са достигнали в графа "Attending", "Might attend" i "Waiting reply", ще паднете.
Наложи ми се да изтри около 20 човека от friend list-a си. Никой да не се обижда. Нищо лично. Просто мразя селянията.

Anonymous said...

нека това послужи за урок на останалите :) като се опари един, една...горкичкото, ама такова е обществото, то е като в обществените бани..изпуснеш сапунчето, наведеш се и ....ИЗНЕНАДААА! Друг път да не си изпускаш сапунчето...

Е, някои го правят нарочно де :)

أمل said...

Аз например, винаги го правя нарочно...това със сапунчето. После си давам сметка, че съм сама в собствената си баня и няма особен смисъл :)

Plamena Markova-Koleva said...

Винаги е имало прости хора, винаги ще ги има. И определено не са само в България. За съжаление, Фейсбук вече не е само забавление и безобидна игра.

Le_Grand_Elf said...

По данни от ивента, събитието е създадено от въпросната Добромира (Доби). Ако цялата тая щуротия не е нечий маркетинг соц-проучвалник, не виждам защо трябва да я съжалявам?

При все, че като админ на събитието, още на 2-та минута може да го изтрие. Да направи ново, на което да покани свои приятели (и да е прайвит) :)

Че се пооляха хората, пооляха се. Ма дали ще е Бойко Борисов, дали Гоце, или нещо друго - все тая :)

Очевидно много кесим в нета. Ти пък и статия си й отделила. Ебати!

Unknown said...

:))) И моя фейсбук мухлясва ... нейде там :)) Но си ужасно права за съжаление (за народа ни и манталитета), именно по тази причина, се чудя как да си изтрия въобще профила ...

أمل said...

Смейте се, ама събитието е отложено вече ахах :DDD

Valkocompany said...

Амии да! Защото си е чиста рекламна кампания :D
http://bgdolcevita.wordpress.com/2011/03/31/dobys-birthday-party/

أمل said...

'Начи....подобни долни инсинуации, плод на нечии болни мизъци, грам не ме интересуват :D

Както казах някъде, добре е, че ги има хейтърите. Те са доказателство, че си успял.

Ancho said...

Доби не съществува, голите снимки на еди кой си от Стъклен дом също. Няма начин да разберете кой е гледал профила ви. Това си е най-обникновен спам, еволюирал в социалната мрежа.

:)

http://www.facecrooks.com/safety-center/scam-watch/item/774-your-ultimate-guide-to-facebook-scams-and-dealing-with-them/774-your-ultimate-guide-to-facebook-scams-and-dealing-with-them

5. Fake Events: Fake events in Facebook work much like scam groups and fanpages in the sense that they lure participants into performing a set of actions like inviting their friends and posting links on other pages. An example of this is the Get a New Facebook Theme event.

soregashi said...

Аре бе, ти за мийм не си ли чувала? Да, може да има и трагичен край, но си е чиста форма забавление. Аз се кефя, че най-накрая се появи такъв мийм и в България, крайно време беше. Виж boxxy примерно. А мацката 100% е a troll trolling a troll, which is a win on every matter :).
Чак отвратена, повръщаща и т.н. няма смисъл :)

أمل said...

Ancho, тъй де, тъй :D

Soregashi, това, че ми се струва тъпо, не значи, че не съм чувала. Просто Е тъпо. За мен лично. Използвайте енергията си за нещо по-градивно от интернет залисия :)

Светла Енчева said...

Чак сега виждам тази публикация и се радвам, че не само аз смятам, че това, което се случва, е тормоз и проява на жестокост.

Anonymous said...

Само не разбрах ти ще ходиш ли? Сложи си тишърта на лав.нет, за да те разпозная и да те сваля ... с прашка. Иначе е жалко, когато хора (и журналисти) коментират неща от интернет културата, без да я грокват достатъчно.

أمل said...

грокват е много интересна дума. ама нещо и нея не я гроквам сигурно, та по-добре да не коментирам.

Anonymous said...

Кати, baby намираш се в интернет - използвай гугъл от време на време. Особено като не грокваш нещо. Използвай и енциклопедиадраматика, а не уикипедия, когато попадаш на MEME-феномени. Насочвам с линк, щото разбрах, че не обичаш много насочващите въпроси: http://encyclopediadramatica.com/Kate's_Party

Anonymous said...

Още "по-смешно", по-парадоксално е, че медиите го направиха обществено достояние. Репортажи, новини и такива неща по национални телевизии. Ние сме една наистина ненормална държава.
А за тези 12 хиляди души... Рожденият ден на Доби се превърна в един социален експеримент, който показва, че хората у нас могат да се обединят единствено за да вършат лошотии.

أمل said...

Точно това се доказа, за съжаление.
И разни технически грамотни личности като господина над теб, който беше така любезен да обясни хорската простотия с модерния термин meme ме кара да се смея и да плача едновременно.

Сънчо said...

Гроквам е сигурно единствената марсианска дума дума в Oxford Dictionary :)

Fil said...

Надинка, успокой се :) Някои неща в този живот не бива да се взимат прекалено насериозно. Хубаво е да можеш да правиш преценка обаче.

Anonymous said...

"Рожденият ден на Доби се превърна в един социален експеримент, който показва, че хората у нас могат да се обединят единствено за да вършат лошотии."

Колкото интернет блоговете са част от социален експеримент, дело на елмаз.бг, целящ да обхване по-интелектуалната част от дейтърите, които от срам не си направят профил в сайтовете за запознанства. Nigga please.