12.2.15

Анн от "Зелените покриви"

 
Дори не си спомням от къде ми попадна името на Луси Монтгомъри (звучи твърде женско и твърде... женствено, за да го приемеш насериозно, но зачетох началото на първата й книга и се убедих, че няма нищо общо с Арлекин романчетата).
Родена в заможно семейство и израснала на свобода на канадския остров Принц Едуард - може би това обяснява богатото въображение и словесната свобода, с които писателката рисува романтично-реалистичния си свят. И за да сме наясно - единствената романтика в поредицата ще намерите в залезите над водите на Бляскавото езеро и тихите изгреви над мансардата, където ще видите Анн да мечтае, подпряла с длани лицето си и зареяна някъде в далечината.
 
Историята започва в един хубав пролетен ден с пристигането на сирачето Анн  във фермата "Зелените покриви ", където тя намира дълго търсената обич, приятелите и семейството, които винаги са й липсвали. Благодарение на една грешка, животът на Анн и на хората около нея се променя напълно.
Малката Анн силно напомня Пипи Дългото чорапче с нейните огнени коси и странно, твърде емоционално поведение, което хвърля в ужас благовъзпитаната  й осиновителка Марила. Анн се настанява в стаята на източната мансарда и населява новия си свят с вълшебства, феи и приказни герои. С годините Анн се превръща в по своему красива и много различна млада жена, запазила своите светли идеали и способността да мечтае постоянно, но вече облагородила с търпение и мъдрост своята емоционална същност.
Чистотата на този вълшебен Аннин свят, съчетан с красивите природни картини, нарисувани по страниците на книгите, притежават увлекателна сила, неподлежаща на описание. Усещаш аромата на цъфналите череши, заслепява те блясъкът на езерните води, почти чуваш грохота на морето и протягаш ръка да прегърнеш чернооката Даяна и да се порадваш на трапичнките й.
И ти се иска да дишаш още и още от тази еуфория, в която те хвърля Луси М. Тук идва добрата новина. Поредицата съдържа цели 8 (да, осем) книги за Анн Шърли, които проследяват целия й живот (последните две - този на дъщеря й).

В chitanka.info намерих първите две книги от поредицата и ги прочетох на един дъх, след това се разрових и намерих останалите 5 на английски, което е чисто предизвикателство за прагматичния ми бизнес-английски речник и изказ, но напълно си заслужава. Можете да ги свалите в epub тук - free donwload.

Анн Шърли ще ви грабне и никога няма да ви пусне. Подобно на много други детски герои - понякога ги откриваме, когато сме далеч от детската възраст и може би от носталгия по загубеното детство би обикваме още повече. Може би това ще е една от героините, с които задължително ще запозная някой ден дъщеря си.
Ако не вярвате на мен, имайте предвид, че Марк Твен е нарекъл Анн „най-доброто и най-обичано дете в литературата след безсмъртната Алиса“. И това ако не е препоръка! :)
 

11 comments:

Божан Божков said...

Ей, тук отдавна пустееше :)
Книгата не съм я чел, но имаше много сладък мини сериал по нея.

Bia said...

:) Не мислех, че някой чете вече тук. Сериалът май е на BBC, четох, че има и два игрални филма. Може да ги проверя като дочета книгите.

Nomad said...

Имам всички книги, които са издадени на български, дори се канех да започна да ги сканирам за качване в Читанката. Много си я обичам Анн Шърли и с удоволствие си препрочитам приключенията й. Това беше книжката, заради която сестра ми изобщо започна да чете книги. По-голяма реклама от това, ехеей ...

Първите 2 книги ги има и в youtube като аудио книга, прочетени са артистично и със страхотна интонация. Препоръчвам!

За мини-сериал не знам, но има няколко филма, направени са с доста години разлика, така че една и съща актриса играе Анн през различните етапи от живота й. Имам колекционерското издание, но трябва да кажа, че филмът се различава от книгите, много места са променени, за да е по-драматично или отделни сюжетни линии и случки са слети в една, за да стигне времето. А последният филм за Анн и Първата Световна война в Европа - такава книга дори няма. Малко горчив вкус ми остави, представях си ги по-верни на оригинала, но все пак не бяха лоши.

Да взема да сканирам книгите по-бързо, за другите желаещи, а? :)

Bia said...

Ако ги имаш на български - давай! :)
Аз в момента чета остатъка от поредицата на английски, е, не е същото, но пък и така ми харесва.
Анн е чудесна просто, особено много ми харесва нейния непукизъм относно сантименталните набези на момчетата :D

Nomad said...

На български са, да. Заемам се тези дни и после ще докладвам.

Тук са аудио книгите, за които говорех: https://www.youtube.com/watch?v=SJXgw8Bbncs&list=PLD8OSzOTdYJtBd9K36gA81nmEqTNTti0Q

Филмите са на Sullivan Entertainment: https://www.youtube.com/user/sullivanmovies

Сериалът на BBC сега го намерих, той е по-стар, от 1975 год.

А, и последно: наскоро от чуждестранен блог видях, че Луси Мод Монтгомъри има и друга поредица, "Emily of New Moon", хубави неща бяха казани и за нея.

Bia said...

Супер :))
Към филмите нямам особен интерес, почти винги ми развалят удоволствието от книгата. Аудиото може би ще е приятен вариант, благодаря :)
Ще проверя и Емили, макар че първата любов трудно среща конкуренция :D
Луси М.М. е написала цели 25 книги, завидна продуктивност и въображение!

Nomad said...

Като гледам профила на Sullivan Entertainment, опитват се да изстискат каквото могат и правят някакви безумни продължения. Така че всичко, което не е с Megan Follows можеш направо да си го спестиш.

Но пък и само с книгите да си останеш, няма да е загуба, напротив :)

Unknown said...

здравей Nomad, видях, аз съм голяма фенка на Анн, като момиче съм чела и 6-те книги издадени на български и много исках да ги препрочета пак, търся ги от няколко години, но успях да събера само първите четири, видях, че имаш всичките книги за анн и мислиш да ги сканираш и пуснеш в читанката, може ли да ми пратиш линк ако си ги качила или ако нямаш нищо на против да се свържеш с мен по този въпрос, ще съм ти много благодарна, пощата ми е: nadq_a@abv.bg

Sonia Hristova said...

Когато бях малка и не ми се спеше ги четях под одеялото с фенерче.Много обичам книгите на Монгомъри ще съм благодарна ако ги пуснете в читанка

Nomad said...

Извинявайте, трябваше да пиша по-рано. Аз така и не намерих време да сканирам книгите, но някой друг го е направил и почти всички са в Читанката. Само последната е още в Ателието и чака проверка.

Има и още 2 книги за Анн, но те не са превеждани на български, доколкото знам.

أمل said...

Да, последните две ги намерих само на наглийски :(
Ако някой проявява интерес да ги чете на английски, мога да ги споделя