14.6.16

Малта за Нова година


 
Sliema, Malta (снимка - личен архив)

Тази година реших да направя нещо необмислено, затова 5 дни преди нова година си букнах билет за Малта. Уиз еър летят до там на доста прилични цени. В последният момент офертата беше 160 лв двупосочен.

 
Malta International Airport e на около 6 км от Валета и 10 от Слима ("sliema" на малтийски означава "мир, покой"). Самото летище е малко и добре уредено, лесно за ориентиране. Има удобен автобусен транспорт - автобус X4 ви взима директно от Arrivals и ви закарва до автогарата на Валета, където има автобуси за почти всяка точка в района. Пътува се около 25 мин. от летището до Валета, билетчето е 1.50 евро.
Ние отседнахме в Слима, която е на 4-5 км от Валета и е доста спокоен и приятен район с хубави заведения и голям мол (за шопинг маниаците). Мястот е контактно, освен многото автобуси до Валета (13, 14, 15, 16, включително нощна линия), можете да вземете и ферибота до другия бряг. Sliema Ferry е стартова точка на много круизни приключения:
 - можете да се повозите на лодка по цялото крайбрежие (около час и половина, 10 евро, ще научите доста за историята на района); 
- еднодневна разходка до Гозо/Комино
- риболовни приключения
От там тръгват и автобуси за бърз sightseeing, които обикалят по 3 маршрута цяла Малта.
Препоръчвам да си отделите поне 5 дни за Малта, за да можете да обиколите острова и да се насладите без да бързате.
Времето в края на декември е повече от прекрасно - 17-18 градуса, предимно слънце. Докато в България зимата тепърва ни изненадва, в Малта можете да се съблечете по тениска и да събирате тен.
Хотелът /Sliema 59/, в който отседнахме, се намира точно на крайбрежния булевард, със страхотна гледка към залива. Приятен, чист, нищо излишно, нищо липсващо освен сешоар (очаквах да има).  Направихме резервация през booking, никакви проблеми, но имайте предвид, че приемат само плащане в брой. 
Хубавото на Малта е, че всички говорят английски, храната е смесица между испанските и италианските порядки - много стартери, тапаси, морски деликатеси, телешко. Не се престраших да опитам местната бира, водата им не е от най-добрите. И всъщност, имам за задача да проуча как се сдобиват с вода за целите на този голям туристопоток, който обслужват ежегодно, целогодишно. 
Ако се налага да ползвате wi-fi - има навсякъде, но с много бавна скорост.
През нощта на Нова година има денонощен транспорт (до към 4 сутринта) срещу двойна такса - 3 евро билетчето. Внимавайте да не ядосате шофьора, може да спре автобуса и просто да ви свали, ако сметнеза нужно и това е съвсем в рамките на нормалните му правомощия.
На 01 януари градският транспорт спира между 11 и 16 часа - няма автобуси и фериботи, работят освновно туристическите обиколки. Изненадващо беше, че след 21 ч. също нямаше автобуси, пуснаха ги отново след полунощ. В такива случаи вариантът с такситата е удачен, но не пропускайте да се договорите предварително за сумата, никой не ползва брояч. Но пазаренето работи успешно. Препоръчвам да черните таксита.

 За новогодишната нощ има доста варианти. Ако обичате партитата, можете да отидете на Roof-top party в някой от големите хотели (например Cavalieri, в близост до San Julian), на DJ party или да се присъедините към хилядите, които се забавляват на площада в центъра на Валета.  Първите два варианта ще ви струват между 30 и 100 евро на човек, в зависимост от това дали ще се присъедините само за питиета или ще вечеряте там. Ние избрахме да посрещнем 2016-а на открито. Намерихме приятно заведение за хапване, в близост до площада (без резервация, 50 евро на човек за меню с 4 ястия с опция за избор). Към 23 часа отидохме на площада, където местни DJs и групи вече бяха вдигнали градуса на настроението. Понеже събитието съвпадаше с 450 годишнина от основаването на града, имаше доста приятен 3D mapping, много фойерверки, танци и щастливи хора от всички възрасти.

Обещала съм си още едно пътуване до Малта, за  да направя обиколка на плажовете и Гозо, за която нямахме време през декември.

No comments: