14.6.16

Осло, 2016

Снимка: Николета Г.
Скандинавските страни винаги са ми били слабост, най-вече заради киното, и когато през април най-сетне се случи Норвегия да влезе в плановете ми, бях много щастлива. Пътуването до Осло се заформи като изненада от един Змей за рождения ден на една принцеса и се пазеше в пълна тайна от всичките 5 "заговорници" :)

За мен два мита са разбити. 
Мит 1 - за да пътуваш на север ти трябват много пари, скъпо е. Не точно. Билетът с Уиз струваше 100 лв (двупосочен). Кацат на Торп, от където срещу 100 лв си купувате билет до централната автогара на Осло (отново двупосочен). Разстоянието се взима за около час и половина, разписанието на автобусите е напълно съобразено с полетите!

Апартамент за 6-ма в центъра струва по 250 лв на човек за 3 нощувки (Airbnb.com rulZ), напълно оборудван така че можете да си приготвяте храна у дома (да, още на ден 1 започваш да казваш "Прибираме се вкъщи" и визираш точно този апартамент :)). 
Съвет за градския транспорт - купете си карта, за 24 часа например, покриваща автобуси, трамваи и феритата до  фиордите, струва 90 крони. Еднократно билетче струва 50... Безплатно можете да си качите количка, колело или домашен любимец. 
Можете да си вземете колела под наем, има много станции из целия град, единственият проблем,  е, че не можете да ги платите с чуждестранна карта.

Мит 2 - МНОГО е скъпо по заведенията. Не точно. Храната не е много по-скъпа от всяка друга европейска страна, скъп е само алкохолът, например чаша вино може да струва около 100 крони, бутилка бира - межу 75 и 85. 
Съвет - купувайте си алкохол от супермаркетите, преди 18 часа, след това е забранена продажбата дори на бира. Ние си купихме няколко бутилки твърд алкохол от  безмитния на летището. Иначе в краен случай, можете да си купите безалкохолна бира, не е съвсем лош вариант.

Хората. Легендите за викингите са потвърдени, повечето мъже са много красиви, високи и толкова фит, че засрамено поглеждам закръгленото си, пълно с бира коремче.
Като цяло хората са усмихнати и спокойни, улиците са чисти, въздухът също. Всяка втора кола е електрическа и всеки слънчев ден се използва на макс от местните, за които слънчевите бани в парка са нещо съвсем естествено и никой не те гледа странно, ако се излежаваш по бански, че дори и по гащи. 
Културни, отзивчиви и доста доволни от живота изглеждат жителите на града. Шофьорите спират на секундата на поне 3 метра от пешеходната пътека, ако я доближиш.

Операта. Първото място, където отидохме. Гледката отгоре е доста приятна, моите приятели, всичките завършили ВИАС, не спряха да се учудват на гънките и формите на настилките, които противоречат на всякаква практична мисъл на пръв поглед.
Музеите. Има какво да се види, за повечето се продават комбинирани билети, които ви дават право в рамките на 48 часа да посетите 2 музея.
 
Северно море е твърде студено за топлите ни души, но местните плуват с удоволствие в ледените води.  Силно препоръчвам разходката с ферибот до фиордите. Красиво е, зелено, има приятни места за  пикник и през уикенда май целият град се изсипва там с деца и домашни любимци.

Апартаментът ни беше близо до Grünerløkka, хипстърския квартал на Осло. Приятен за разходка, с интересни барове и графити по улиците. Разходката по алеята покрай реката е приятна привечер. Видяхме група младежи, които се возеха с надуваеми лодки по реката и ни кимаха усмихнато като видяха, че ги снимаме.

Сьомгата. Купихме си повече от килограм прясна сьомга филе за около 120 крони и я сготвихме вкъщи, на тиган, с медена горчица. По-вкусно нещо не си спомням да съм яла скоро.

Природата. За краткия си престой нямахме възможност да разгледаме друго освен града и полуострова Bygdøy, където са морският музей, музеят на викингите, Кон-тики и още няколко, както и няколко нелоши плажа. Пясъкът прилича на вулканичен, но се преживява.
Районът е нещо като residential park, красиви къщи, зелени паркове и пълно спокойствие. Същевременно е на 10 мин от центъра с автобус.

Имахме голям късмет с времето, между 25- и 30 градуса, много слънце и залези към 11 pm.
Следващият път се надявам да успеем да обиколим други части от страната, географията, флората и фауната на страната предизвикват изследователя в мен :)

No comments: