14.12.11

Easy Pay, мерси!


Спокойно и лесно ви разпространяват личната информация....

Ако сте практични хора и сте избрали да плащате сметките си на едно място, защото това е по-удобно... а въпросното място е каса на Easy Pay, то трябва да сте наясно, че никой не пази личната ви информация.

Бях неприятно изненадана да разбера, че услужлива служителка на една от касите на Easy Pay e дала адреса ми на човек, който просто ми е издекламирал телефонния номер. Не е особено приятно. Нека аз решавам кой да знае къде точно живея...


Ако се поинтересувате, никъде на сайта им няма да намерите инфо как и дали вашата споделена лична информация и данни са защитени изобщо.... Ако намерите покажете ми, моля.

Така че, спете спокойно. Важното е, че сте си платили сметките, уважаеми граждани, имащи основни човешки права според Конституцията на НР България. Само на хартия.

Edit: В няколко PDF документа на сайта многократно се упоменава фразата "идентификация" на държателя на сметката/платеца. Явно тя се изразява в декламирането на един телефонен номер!

9 comments:

Emil A. Georgiev said...

Не е нужно сайтът на EasyPay да съдържа информация, как се третират личните данни на клиентите им - за тая цел си имаме Закон за защита на личните данни (ЗЗЛД).

Една жалба до Комисията за защита на лични данни (КЗЛД) би била добро начало. Глобите не са кой знае какви (500-5000 лв), ама предполагам биха ги стреснали и накарали да се замислят за в бъдеще.

أمل said...

Да, знам си правата (които много рядко някой уважава) и жалбата вече е факт. Да видим дали ще има някакъв резултат!

:)

Detelin Markov said...

Йей, яко! Не се бях замислял и за тези, но то може ли човек да преглежда толкова обстойно всички компании, с които работи... Be happy live in Bulgaria :)

أمل said...

Получих още тази сутрин отговор от тях. Поднасят извинения и поискаха детайли, може би за ад вземат някакви мерки. За съжаление, не мога да назова касиерката, която го е направила. Няма как да знам името й :(

Detelin Markov said...

Защо не предложи да уволнят всичките? :-D (devil)

أمل said...

Не искам да уволняват никого. Искам си правото на лична свобода, неприкосновеност и да не ме е страх, че по всяко време някой може да ми навреди :(

Detelin Markov said...

Лошо. Чудя се в държавата ли е проблема, в законите ли или просто в мисленето на хората...

أمل said...

Някак в липста на уважение към правата на другите, към личното пространство и неприкосновеността на неща като личните данни, достъпът до които може да причини много неприятности. Домът ти вече не е никаква крепост. Мобилните оператори раз(про)дават номера, за всяко нещо ти се иска личната карта, ЕГН-то...
А времената, в които живеем са такива, че страховете ми са напълно основателни и определено не е много весело и приятно да не се чувстваш защитен по никакакъв начин въпреки наличието на закон и Конституция, които просто не работят.

Philip Danchev said...

Безхаберие. Чисто и просто апатично, безразлично безхаберие. Ако на въпросната касиерка й дадат по този начин данните някому, изобщо няма да е доволна, обаче в случая, нали не я засяга нея - дреме й на онова, което го няма...