27.1.10

Blogger tips

Няколко стъпки за начинаещи блогъри в платформата на blogspot.
Как да използваш едитора?
Първо провери дали ползваш последната версия, ето от тук:
Setting--->Basics
В долния край ще видиш това:
Провери дали е отбелязан като активен Updated editor. Aко не е, избери го. Има единствено преимущество по отношение на качването и обработването на .jpg файлове в постовете. Вече определяш разположението и размера на снимката след като я качиш. Това доста опростява работата, ако в един пост трябва да качиш много снимки и да ги подредиш по определен начин.
Самият едитор не изглежда много по-различно. Имаш стандартните бутони за Undo-Redo; шрифт, размер на шрифта, стиловете Bold, Italic; цвят на буквите, както и цвят на  самото поле; бутонче за линкване, за upload на снимка; и тук идва важният момент с бутоните за подравняване на текста, които блогърите твърде рядко използват.
А именно - бутон за ляво, за дясно подрваняване, за центриране на текста, както и този за двустранно подравняване, който пледирам да се използва без страх. Все пак като четеш книга, текстът в нея не е сбит вляво или вдясно, нали?
Бутонче за булети, номерация. Иконката Т с червено хиксче се използва за премахване на форматирането.
Третата посока, в която ще се опитам да бъда полезна, е оформянето на блога като цяло. В Layout--->Page elements можеш просто с влачене да разместваш секциите, като в зависимост от template-a някои са "закотвени". За да си добавиш секция, например My Blog List, кликваш Add gadget и от отворилия се нов прозорец си избираш - в Basic са секции като Blog list, Text,  Picture, Followers и др.
В следващият label - Fonts and colors можеш да избереш цветовете и шрифтовете за различните секции, заглавия и други, така че да паснат максимално на избрания template.
В Edit HTML секцията добавяш кодове за различни приложения и бутончета (за някой Counter, Свеежо или за ТопБлог, примерно).
В Choose new template можеш да разгледаш как би изглеждал блога ти в различни варианти.

Приятно блогване!
И не забравяй, че съдържанието винаги е много, много важно, но още по-важно е как е поднесено. За да грабне окото да се зачете, привлечи го с добре оформен дизайн :)

5 comments:

Lili said...

Поздравления :)
Новият редактор (опцията за публикуване) е определено доста по-добър от предишният :)

أمل said...

Има нещо такова :)
Дано съм била ползена :Р

Unknown said...

о да!ти ми спомена!това ще ми е доста необходим наръчник при следващ пост!:)
:*

Ondine said...

Хихихи,само заради теб някой слънчев и по-свободен ден ще си сменя версията!!!:Р:D

أمل said...

Поласках се, Ondine :D