23.1.10

Money vs Motivation?

Вчера имах повод да си задам някои въпроси, които според мен имат твърде еднозначен отговор, но все пак...Получавайки уведомление, че най-накрая къртовския ми труд в последно време (което се оказа доста дълго), ще бъде възмезден с прилично, даже доста, увеличение на възнаграждението. Всичко това беше подкрепено с реплика, че заплатата не бива да е основен стимул за служителя . Питам аз - а какво друго? Да бъдем идеалисти и да работим за слава и душевно  удовлетворение? Да, ама с тях не можеш да си платиш сметките или да се нахраниш. Може би някой спец по ейч ар, така важните човешки ресурси (?!), ще може да ми обясни открито каква е целта на подобни бръщолевения. Много ясно, че за всеки е важно какво получава по дебитната  си карта в края на месеца. Рабира се, важно е да харесваш това, с което се занимаваш, но колкото и да си доволен, ако не си оценен подобаващо, или оцеляването ти е под въпрос...що за идеали са това?
Сигурно като човек на точните работи (демек финансите), съм твърде обсебена от цифрите, но не ги разбирам тези научни изказвания за мотивацията, която трябва да идва от всякъде, но не и от сумата във фиша ми.
Хм, мен доста ме мотивира точно тази Госпожа Цифра. Приемете ме за първично копеле, ако щете, уважаеми психолози и ейч ар-и, но на мен тиквен медал, "Браво" и потупване по рамото не ми помагат особено да се мотивирам.
Let's talk about money. Простата истина. Ако цениш нещо, ще платиш добре за него.

6 comments:

Алиса said...

Абсолютно, напълно, на 100% вярно!!! Кога ли тъпите HR-и ще прочетат и други книжки, а не само тези, в които пише подобни безсмислици? Начинът, по който се подбира персонал у нас е изостанал с години! Ползват се методи, създадени някъде на Запад (където вече са отречени), побългарени от "специалисти", желаещи да се покажат "креативни"(без тази чуждица не може!) и накрая - тропосани с личната последственост и комплекси на конкретния човек. Е, нищо чудно няма в постоянните оплаквания от ниското качество на стоки и услуги в България. Това си е истината - обикновено персоналът не става. Щото е подбран според мотивацията...

أمل said...

Така е. Може да се обидят колегите-специалисти по подбора на персонал, но масово се избират кандидати с не особено големи изисквания и с неясна преценка за качествата си. Разбирай - в повечето случаи дори не най-малко квалифицираните, а направо такива, от които нищо не става, но поне не искат, не умеят да искат. Хората, които си знаят цената и искат - тях ги наемат само ако наистина много им трябва качествен персонал. Винаги един кретен има предимство само защото в графата "очаквано заплащне" е написал "не знам" или нещо подобно.
Няма нищо лошо и погрешно да искам съответното, след като знам, че струвам повече :)

Пламен Бочев said...

Поздравления за увеличението, де :))

أمل said...

Благодаря.
Напълно заслужено си беше и ме мотивира особено силно, за ужас на спецовете :)))

Vnnikolov said...

Хихи, права си - както се казва, потупването по рамото е само на сантиметри от ритник в задника и не е особено мотивиращо...
Интересно пишеш...
Поздрави и честито увеличение

أمل said...

10X :)